Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Het KMSKA, afkorting voor Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, vormt het hart van het levendige Zuid. De restaurantjes en cafeetjes bieden allemaal uitzicht op het prachtige gebouw waar het museum zich in bevindt. Tot 2017 zal je het met de buitenkant van het gebouw moeten doen, want het museum is volop in renovatie. Het gebouw is kunst op zich: binnenin mag je je verwachten aan een 19de eeuws interieur. De verbouwing houdt een uitbreiding in, en een vernieuwing van de installaties, maar dit gebeurt allemaal met respect voor het oorspronkelijk ontwerp.

De kunst in het KMSKA is meer traditioneel: zeven eeuwen hangen bij elkaar. Werken van de Vlaamse Primitieven en de Vlaamse Expressionisten hangen hier bij elkaar. De focus ligt op kunst uit de Lage Landen, maar ook buitenlandse topwerken hebben een plaatsje, bijvoorbeeld werken van Zadkine en Rodin. En voor Rubens moet je niet per definitie naar het Rubenshuis: er was een heuse Rubenszaal!

Het is dus nog even afwachten vooraleer het KMSKA terug de deuren opent. De werken zijn momenteel gestockeerd, of te bewonderen in andere musea. Om te weten wat zich waar bevindt, neem je best even een kijkje op hun website.